EPHE
Timp de trei ani, Fundatia PRAIS a coordonat implementarea in 7 tari, inclusiv in Romania, a proiectului EPHE – „EPODE pentru promovarea egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate”. Scopul principal a fost evaluarea eficientei interventiilor bazate pe comunitate in randul populatiilor defavorizate pentru a reduce decalajul legat de sanatate, respectiv, a prevenirii obezitatii infantile. Simultan, aceeasi cercetare s-a facut si in celelalte 6 comunitati similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria.
Sondajul EPHE a fost o analiza de explorare si identificare a inegalitatilor de comportament si a factorilor determinanti ai acestora, la nivelul unor categorii socio-economice selectate, aplicand acelasi chestionar in fiecare an pe acelasi esantion. 1.266 de copii si familiile lor din 7 tari, au fost chestionati, dintre care 631 de baieti si 635 de fete, cu o medie de varsta de 7 – 9 ani.
Existenta unui televizor in dormitorul copilului sau urmarirea programelor TV in timpul meselor in familie au fost identificate ca factor determinant. In Romania, un copil petrece circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran (calculator sau televizor), in vreme ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Tara noastra este surclasata doar de Bulgaria, cu 25 de ore. Timpul petrecut in fata calculatorului este monitorizat egal la nivelul grupurilor socio-economice tinta: 50% dintre parinti controleaza timpul petrecut de copiii lor in fata ecranului.