15.000 de elevi in comunitatea „Suntem generatia in miscare!”

"15.000 de elevi in comunitatea „Suntem generatia in miscare!”"

Programul national „Suntem generatia in miscare!” a premiat in luna iunie 2015 castigatorii din cele 2 orase participante la competitia anuala SGIM: Bucuresti – elevii claselor a IX-a si a X-a de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” care au efectuat voluntar 212 activitati fizice si sportive in timpul liber, totalizand 265 de ore si Ploiesti – elevii de la Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza” care au inregistrat 152 de activitati,  realizate in 206 ore.

Lansat de catre Fundatia PRAIS in 2014 pentru o perioada de trei ani, programul „Suntem generatia in miscare!” a angrenat deja in primul an de implementare peste 15.000 de elevi direct implicati in activitatile desfasurate in Bucuresti si Ploiesti. Programul are ca obiectiv educarea adolescentilor cu varste intre 14 si 16 ani cu privire la beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice si a sportului. La baza acestui proiect de marketing social  stau rezultatele studiului “Obiceiurile de stil de viata ale adolescentilor” realizat de fundatie in colaborare cu Departamentul de Sociologie al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul SNSPA, sub coordonarea directorului departamentului, Prof. Dr. Vintila Mihailescu.

Studiul, aplicat pe un esantion de peste 990 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani din Bucuresti si Ploiesti, a relevat faptul ca un licean petrece zilnic la scoala circa 6,5 ore, aloca studiului individual in medie 2,1 ore. Totodata, petrece in medie pe zi 2,6 ore la TV, 1,5 ore – jocuri pe computer si 3-4 ore comunicare online cu prietenii. Somnului ii aloca in medie 7,9 ore.  46% dintre elevii intervievati fac exercitii fizice doar o data pe saptamana sau deloc, in timp ce doar 17% fac miscare in fiecare zi. In medie, peste 50% dintre repondenti  fac intre 30 de minute si o ora de exercitii fizice pe saptamana. 36% dintre elevi au raspuns ca nu se trezesc odihniti, 38% se simt somnolenti sau au adormit la scoala, iar 29% au avut probleme de concentrare. Aceste rezultate arata ca adolecentii din esantionul chestionat duc un stil de viata sedentar, care alaturi de alte cauze, le poate afecta puterea de concentrare la scoala,  sau pot conduce la instalarea unei stari de oboseala,  toate acestea putand sa le afecteze in timp starea generala de sanatate.

„Despre tineri, se spune tot mai mult ca sunt „generatia internet”. Uneori doar atat. Acest studiu atrage atentia, printre altele, asupra unui fapt ingrijorator: bransarea la lumea virtuala tinde sa „debranseze” adolescentii de la miscare, ceea ce este de natura sa le afecteze in viitor corpul si sanatatea” declara Prof. Dr. Vintila Mihailescu, Directorul Departamentului de Sociologie al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

Activarea celor peste 15.000 de adolescenti a avut la baza focus grupuri,  campanii complexe social-media,  diseminarea  a peste 40.000 de materiale de informare catre peste 30.000 elevi din licee, sustinerea unei suite de 72 de evenimente tematice, lectii deschise si ceremonii de premiere, la care au participat dansatori, sportivi de marca, studenti UNEFS. Concursurile lunare le-au stimulat creativitatea, capacitatea de mobilizare si talentul. Competitiile Gym Class, sau Flash-mobs au constat in filmari ale exercitiilor de gimnastica in grup si a coregrafiei realizate voluntar de liceeni, care au fost apoi postate pe canalul YouTube si pe pagina de Facebook “Generatia in miscare”, unde au fost promovate tot de acestia pentru a obtine cat mai multe like-uri, in baza carora au fost premiati.

“Crearea unei comunitatii  in care adolescentii  regasesc placerea si beneficiile multiple pe care le aduc activitatile fizice si sportul alaturi de colegi si prieteni, este un obiectiv  prioritar pentru noi. Studiul  a evidentiat   stilul de viata extrem de sedentar al tinerei generatii, cu toate implicatiile sale. Traim intr-o  epoca in care accesul la tehnologie, la internet, viata in mediul citadin  limiteaza dramatic timpul alocat miscarii, la orice varsta. De aceea ne-am propus sa  producem schimbarea obiceiurilor de stil de viata ale tinerilor timp de 3 ani,  bazandu-ne  pe metodologii  motivante si stimulatoare pe mai multe planuri. Consideram totodata ca familia are un rol decisiv in acest efort colectiv, de aceea ne dorim  sa fie bine informata despre importanta acordata  timpului petrecut in aer liber, a practicarii activitatilor fizice zilnice de catre copii,” a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

Au fost inregistrate pe portalul programului 1.053 de activitati sportive si de miscare, totalizand 1.309 ore. Cele 10 lectii deschise din licee au angrenat  peste 700 de elevi, membrii ai Consiliilor Elevilor, cadre didactice, voluntari ai Fundatiei PRAIS si studenti UNEFS. Au fost realizate de catre elevi 36 de filme, iar 230 de tineri s-au mobilizat si au creat 9 flash-mob-uri. In numai 5 luni principalul canal de informare al programului, portalul a totalizat peste 39.000 de vizualizari, in timp ce postarile pe pagina de Facebook a programului au adunat o audienta totala de 200.000 persoane si 8.700 de like-uri. Canalul YouTube a strans peste 56.000 de vizualizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *